Adriaan van Dis

6,95
Betaling en bezorging                                        


‘Het Laatste Boeket’ is een hommage van Adriaan van Dis aan zijn moeder.
 
Typische karaktereigenschappen zijn het helderst als iemand die je liefhad overleden is. Zo ook de helderheid van de vuurrode dahlia’s waar moeder mee opgroeide. Later plantte ze deze bij volle maan en werd erdoor omringd totdat ze sterft en vuurrode dahlia’s haar kist en graf zouden moeten sieren. Maar ze stierf in april en nergens waren er dahlia’s te krijgen. Zoon beweegt hemel en aarde en als hij uiteindelijk uit Rome een bos laat bezorgen zijn ze niet vuurrood maar kattentong roze. Alsof moeder alle felgekleurde dahlia’s mee het graf in genomen heeft en gevoelsmatig is dat ook zo. Dit verhaal is met dezelfde vanzelfsprekende liefde geschreven die moeder in het kweken van bloemen legde. De foto’s van Deborah Campert verbeelden een warmte huiselijkheid. Soms lijken de bloemen mee te groeien en uit te bloeien richting het einde van het verhaal, soms staan ze mager in een vaas. De foto’s vinden perfect aansluiting bij het daaronder geschreven verhaal. Ze versieren het verhaal soms bescheiden maar bloeien uitbundig daar waar nodig. 
 
Auteur: Adriaan van Dis (1946) is een Nederlandse auteur. Hij debuteerde in 1983 met de novelle 'Nathan Sid' die hem het Gouden Ezelsoor opleverde. In 1986 debuteerde hij als toneelschrijver met het stuk 'Tropenjaren' en was van 1987 tot 1992 redacteur van literair tijdschrift De Gids. Eind jaren tachtig schreef hij een aantal reisromans, in 1994 verscheen zijn tweedegeneratie roman 'Indische duinen', bekroond met de Gouden Uil en de Trouw Publieksprijs. In opdracht van de CPNB schreef hij de novelle 'Palmwijn' als Boekenweekgeschenk 1996. In 1983 debuteerde Van Dis als televisiepresentator en kreeg hij landelijke bekendheid met zijn literaire VPRO-praatprogramma Hier is... Adriaan van Dis. In 1986 ontving hij hiervoor de Nipkow-prijs. Van 1999 tot 2002 presenteerde hij vier seizoenen Zomergasten. Zijn verblijf in Parijs bracht hem twee geëngageerde romans: 'De Wandelaar' (2007) en Tikkop (2010, genomineerd voor de Libris Literatuurprijs). In 2011 publiceerde hij 'Stadsliefde', een ode aan Parijs. Ook maakte van Dis twee televisiedocumentaires die gebaseerd zijn op zijn werk: 'Van Dis in Afrika' (2008, tweede Nipkowprijs) en 'Van Dis in Indonesië' (2012). 
 
Illustrator: Deborah Campert (1938) was jarenlang actief in de kunstwereld onder de naam Deborah Wolf. Eerst als eigenaar van Galerie Balans, en later als adviseur van de ABN Amro Kunststichting waar zij meer dan 20 jaar verantwoordelijk was voor de aankopen en het beheer van de kunstcollectie. Van 1990 tot 2009 was zij tevens adviseur voor het collectioneursechtpaar Victoria en Henk de Heus-Zomer uit Barneveld. In 2008 heeft zij samen met haar zoon Jeroen Wolf de documentaire 'Willem' gemaakt en in 2012 'Het ritme van Elly de Waard'. In 2010 verscheen bij uitgeverij Thomas Rap het boek 'C'est la vie' met co-auteur Barbara van Kooten.

Accessoires

Product Opmerking Prijs
Bloemstukjes Bloemstukjes
€ 24,95
Accessoiregegevens weergeven

Blader door deze categorie: De Collectie