Unieke handgemaakte uitgave van een in harmonicavorm gevouwen kunstboekje verpakt in een luxe geschenkdoos.
Samenvatting:
Koud, ijskoud was het hart van Keesje. Niets kon hem bekoren, geen lachje kon eraf. Tot ondragelijk verdriet van zijn liefhebbende maar wanhopige vader en moeder. Er moest iets gebeuren, want zo kon het niet langer: het jongetje hield de gemoederen van zijn ouders totaal in zijn kille greep. Dan krijgt de vader een lumineus idee. De kachel wordt opgestookt en Keesje wordt uit zijn bed gehaald. Even later hangt hij te spartelen boven de vlammen. Of dit rigoureuze middel het zo vurig gewenste effect heeft wordt al snel duidelijk... Henny van Daalen creëerde voor deze Matchboox een kleurrijk beeld van het wanhopige gezin. De onmacht en frustratie zijn van de gezichten van beide ouders af te lezen. Ook het verwaarloosde huishouden speelt een grote rol in de negentien tekeningen die het korte verhaal illustreren. Deze MatchBoox maakt deel uit de C. Buddingh' Serie en is tot stand gekomen in samenwerking met Buddingh'-biograaf Wim Huijser en de erven Buddingh'.
Auteur: Cornelis Buddingh' (1918 - 1985).
Cornelis Buddingh' was behalve een Nederlands dichter, beoefenaar van alle denkbare literaire genres, waaronder absurdistische miniaturen. Hij werd een bekende Nederlander dankzij zijn optreden tijdens Poëzie in Carré (1966) en in het televisieprogramma Poets. In 1976 kreeg hij de Jan Campertprijs voor de bundel ‘Het houdt op met zachtjes regenen’. Naast het schrijven maakte Buddingh’ in de jaren 70 een groot aantal collages en kastjes met surrealistische voorstellingen. Ook had hij gedurende een tiental jaren een deeltijdbaan aan het Instituut voor Vertaalkunde van de Universiteit van Amsterdam, en was hij bestuursvoorzitter van uitgeverij De Bezige Bij. C. Buddingh’ stond bij zijn leven voor veel mensen te boek als een vrolijke dichter, als iemand wiens opmerkelijke en alledaagse poëzie bij herhaling tot ware lachsalvo’s aanleiding gaf. Zijn latere poëzie was echter veel meer melancholisch van toon. Naar de schrijver is de C. Buddingh'-prijs vernoemd. Deze jaarlijkse prijs wordt toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie en wordt uitgereikt op Poetry International. Buddingh’ zelf was tot in het jaar van zijn overlijden aan het Rotterdamse poëziefestival verbonden.
Illustrator: Henny van Daalen (1950).
Henny van Daalen laat als beeldend kunstenaar regelmatig haar grote kleurrijke schilderijen zien. Daarbij speelt poëzie vaak een belangrijke rol. Behalve acryl gebruikt ze ook graag andere materialen: een masker uit Barcelona, een stuk kant uit Madrid of zomaar een lap stof of papier, die als onderdeel van de verbeelding een verdiepende werking op het spel van kleuren en lijnen geven. Henny werkt ook als juf in het basisonderwijs, de opvoedkundige moraal van Buddingh”s verhaal sprak haar dan ook bijzonder aan en deed haar met veel plezier werken aan de bijpassende illustraties.