Kader Abdolah

6,95
Bestelinformatie
 
Schermafbeelding_2022-06-12_om_16.38.54
 
 
Schermafbeelding_2022-06-02_om_15.00.52


En toen waren wij aan de beurt - Elf jonge zonen luisteren aandachtig naar het verhaal dat hun vader hen verteld over de tragische dood van zijn opa, hun overgrootvader. Hij was een groot dichter die geliefd was bij het volk, maar omdat hij kritiek op het bewind van de sjah had werd hij op een nacht in koele bloede vermoord. Zijn vrouw en kinderen ontvluchtten het huis. Dan blijkt ook de opa van de kinderen aanwezig te zijn in de tuin. Het verhaal eindigt met een prachtig poëtisch beeld. Een beeld van hoop en troost. De realistische zwart-wit tekeningen van Elisa Pesapane geven een scherp en helder beeld van de tragiek die de familie is overkomen en versterken de poëzie  het verhaal.

 

Auteur: Kader Abdolah (Iran, 1954)  is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani Hij is geboren in Arak in de streek Farahani, een streek waar streng de Islam nagevolgd wordt. Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sluit hij zich aan bij een geheime linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later die van de ayatollahs vocht. Hij schrijft voor een illegaal blad en publiceert twee clandestiene verhalenbundels onder de samengevoegde voornamen van twee vrienden uit het verzet die vermoord werden: Nadat hij moet vluchten uit Iran, belandt hij in 1988 in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn en krijgt vervolgens een huis in Zwolle toegewezen. Worstelend met de taal begint hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven. In 1993 debuteert Kader Abdolah met de verhalenbundel 'De adelaars' waarvoor hij meteen bekroond wordt met de belangrijke debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor. Met succesvolle romans als 'Spijkerschrift' (2000) en 'Het huis van de moskee' (2005) veroverde hij het Nederlandse en internationale lezerspubliek. Dat laatste boek werd zelfs verkozen tot de op een na beste Nederlandse roman aller tijden. Zijn boeken zijn in meer dan twintig landen vertaald.

 

Illustrator: Elisa Pesapane (1979) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Italiaanse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Haar vrije werk, wat merendeels bestaat uit monumentaal tekenwerk en olieverfschilderijen op paneel – van series klein werk tot anderhalf meter hoge triptieken- wordt regelmatig geëxposeerd en is opgenomen in diverse museale-, privé- en bedrijvencollecties. Daarnaast is zij actief als portretschilder en -tekenaar, literair illustrator en ontwikkelt culturele trajecten en workshops voor het onderwijs, particulieren, musea en het bedrijfsleven. Het werk van Elisa Pesapane is nauw verbonden met literatuur; tot haar leermeesters rekent zij evenveel schrijvers als schilders. Van alles wat haar inspireert maakt zij een personage, attribuut of setting. Alles heeft zijn plek en functie als onderdeel van het grotere geheel. Het zijn als het ware korte tragikomische toneelstukken geschreven met olieverf of potlood. Het portret is de rode draad in haar werk.

 

Vormgever: Thomas Gaarthuis (1979) is met zijn jarenlange ervaring in de reclame- en grafische branche de drijvende kracht achter Tom in Vorm. Een professionele, creatieve geest met veel geduld en een fijne out-of –the box mentaliteit. Tom in Vorm is Elisa Pesapane’s vaste advies- en samenwerkingspartner op grafisch gebied en nam de vormgeving op zich.

 

En toen waren wij aan de beurt maakt onderdeel uit van de ‘Elisa Pesapane Serie 1’, welke bestaat uit een kwartet verhalen van Arnon Grunberg , Nelleke Noordervliet, Kader Abdolah, Louis Couperus , die zich alle in het buitenland afspelen. 

Accessoires

Product Opmerking Prijs
Elisa Pesapane Serie 1 Elisa Pesapane Serie 1
€ 24,95
Accessoiregegevens weergeven

Blader door deze categorie: Snelle bestellijst